2021 03 08

Ant daugiaaukščio sienos nugulė priminimas apie kasdienius džiaugsmus

Kauno galeriją po atviru dangumi papildė naujas eksponatas – piešinys „Kasdieniai džiaugsmai“. Daugiabučio sieną Partizanų gatvėje papuošęs gatvės meno kūrinys praeiviams primena, kokią laimę gyvenime gali teikti net ir maži kasdieniai dalykai. Tai – dar vienas idėjų konkurso „Kauno akcentai“ ir platformos „Gyvos sienos“ projektas.

Džiaugtis paprastais dalykais

„Kasdienius džiaugsmus“ ant Partizanų gatvės 120 numeriu paženklinto penkiaaukščio sienos perkėlė piešinio autorius Tadas Vincaitis-Plūgas ir jam talkinę gatvės menininkas Karolis Grubis bei skulptorius Šarūnas Juknys. Komanda prie daugiabučio darbavosi beveik mėnesį, o jų kūrinys tapo savotiška dovana Partizanų gatvė gyventojams ir visiems kauniečiams.

„Piešinyje pavaizduoti anksčiau mums buvę įprasti, o dabar – ne taip lengvai pasiekiami džiaugsmai: pasivažinėjimas riedlente ar dviračiu, susitikimas su draugais, piknikas parke. Iliustruojamos šiltos žmonių emocijos, pozityvūs jausmai ir nuotaika, kurioje anksčiau gyvenome ir kuri, tikėkimės, vėl neužilgo sugrįš“, – apie kūrinio žinutę pasakojo jo autorius T. Vincaitis.

Tiesa, menininkas pripažįsta, kad ne viskas klojosi pagal planą. Siekis įgyvendinti piešinį per savaitę išsitęsė į visą mėnesį – sienos specifika privertė pakeisti piešimo techniką ir priemones.

Gyventojai domėjosi ir vaišino

Vis dėlto iššūkiai nesukliudė įgyvendinti tikslo ir dar vienas milžiniškas piešinys papildė jau bemaž pusšimtį eksponatų skaičiuojančią gatvės meno kūrinių galeriją Kaune.

Menininkai džiaugiasi, kad prie naujos neofreskos atsiradimo ženkliai prisidėjo iniciatyvūs namo gyventojai. Būtent jie patalpino penkiaaukščio nuotraukas bei informaciją platformoje „Gyvos sienos“. Jos tikslas – padėti menininkams surasti pastatų savininkus, norinčius papuošti savo namų sienas gatvės meno kūriniais.

Aktyvios kauniečių paieškos netrukus davė apčiuopiamą rezultatą – daugiabutį jau kelis mėnesius puošia išraiškingas piešinys.

T. Vincaitis-Plūgas pasakojo, kad namo gyventojai su juo susisiekė patys – vėliau kartu susiderino ir piešinio eskizą.

„Piešdami nuolat jautėme ir praeivių, ir vietos gyventojų dėmesį. Kaimynai negailėjo pagyrimų, o name, ant kurio piešėme, gyvenanti močiutė ir daugiabučio pirmininkas vis pavaišindavo kava ar arbata. Matėme, kad gyventojai piešinį priėmė ir džiaugėsi juo“, – šyptelėjo gatvės menininkas.

„Kauno akcentai“ yra analogų Lietuvoje neturintis idėjų konkursas. Jo dalyviai savo darbais puošia įvairias miesto vietas. Patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė.
Nuo programos pradžios įvairiose miesto vietose jau atsirado 51 akcentas. Daugiau informacijos apie konkursą galima rasti internete: http://akcentai.kaunas.lt.

Mūsų svetainė naudoja slapukus (angl. cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais. Jei sutinkate, kad šiems tikslams būtų naudojami slapukai, spauskite „Sutinku" ir toliau naudokitės svetaine.