2022 04 28

Kauno menininkų palaikymas Ukrainai – kovos už laisvę simbolis miesto centre

Protestuodama prieš brutalią Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, meno ir kultūros bendruomenė renkasi kūrybiškus sprendimus. Kauno centre namo sieną papuošė išskirtinis piešinys Ukrainos dvispalvės motyvais – „Victory“. Pasak šios idėjos iniciatoriaus Tado Vincaičio, naujasis kūrinys simbolizuoja rūpestį, kovą prieš agresiją ir pagarbą ukrainiečiams, šiuo metu ginantiems ne tik savo, bet ir visos Europos laisvę. 

Pasipriešinimo blogiui simbolis

Prasidėjus karui Ukrainoje, kauniečiai neliko abejingi. Greta visokeriopos pagalbos ir dosniai aukojamos humanitarinės paramos palaikymą broliškai ukrainiečių tautai savaip išreiškia ir menininkai. Vienas tokių ženklų Kaune – laisvę simbolizuojantis gatvės meno kūrinys.

„Galvojant idėją nesinorėjo kartoti jau pirmomis karo dienomis savotišku „trendu“ tapusių slaviškų keiksmų. Kad ir kokie populiarūs ar žaismingi jie būtų, mūsų komanda ieškojo alternatyvių būdų.

Piešinys „Victory“ – tai vilties ir pasididžiavimo Ukraina simbolis, kuriuo išreiškiame pasipriešinimą blogiui, brolžudiškam karui ir agresijai. Jis reiškia ukrainiečių tautos, vilties ir kiekvieno iš mūsų kasdienę pergalę prieš patį save. Nesvarbu, kaip pasibaigtų šiandieniniai įvykiai, ukrainiečių patriotiškumas ir drąsa jau laimėjo“, – sako menininkas Tadas Vincaitis.

Dailininkas atskleidžia, kad sumanymas užgimė dar pirmosiomis karo dienomis. Kęstučio gatvės 60-ojo namo gyventojai iškart vieningai pritarė idėjai papuošti sieną tokiu kūriniu. Prie jos įgyvendinimo dažais prisidėjo bendrovė „Decora LT“, keltuvą parūpino UAB „Alfeta“. Unikalios Piešinio perkėlimas ant sienos įgyvendintas bendradarbiaujant su savivaldybe per programą „Gyvos sienos“.

Siena atgimė naujai

„Piešinys atkreipia miestiečių dėmesį, jie stabteli, fotografuojasi, o tai suteikia dar daugiau motyvacijos kiekvienam prisidėti prie paramos Ukrainai. Dabartiniame situacijos kontekste mums ir visam civilizuotam pasauliui svarbiausia nugalėti „Mordorą“, nes už mūsų laisvę savo tėvynėje žūsta Ukrainos žmonės.

Mums šis ženklas reiškia amžiną pergalę prieš blogį“, – teigia daugiabučio namo bendruomenės atstovas Paulius Alšauskas.

Kaunietis atskleidžia, kad atsitiktinai sužinojęs apie miesto programą „Gyvos sienos“ drauge su bendrija nusprendė užregistruoti savo daugiabutį, kaip „drobę“ galimam meno kūriniui. Ateityje, atnaujinus pastato fasadą, piešinys „Victory“ atgims iš naujo – dar didesnis ir ryškesnis.

Galerija po atviru dangumi

Trečius metus gyvuojanti programa „Gyvos sienos“ jungia namų savininkus ir profesionalius menininkus, paversdama miestą vis didesne galerija po atviru dangumi. Gyventojai, patikėdami kūrėjams savo pastatų sienas, prisideda prie profesionalaus gatvės meno Kaune.

Per visą projekto gyvavimo laikotarpį pilkas, tuščias, laiko ir vandalų paliestas sienas jau papildė beveik šimtas darbų. Komisijos atrinktų ir patvirtintų idėjų realizavimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Įsimintiniausios piešimo akimirkos čia.

Mūsų svetainė naudoja slapukus (angl. cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais. Jei sutinkate, kad šiems tikslams būtų naudojami slapukai, spauskite „Sutinku" ir toliau naudokitės svetaine.