2019 11 04

Pirmą kartą Kaune: įvairiaspalvių troleibusų ekspozicija po atviru dangumi

Sekmadienį Savanorių prospektas tapo didžiausia gatvės meno galerija. Atsisveikindami su Kaunu, senieji spalvoti „Škoda“ troleibusai pakvietė kauniečius ir miesto svečius į paskutinį susitikimą. Vienoje pagrindinių miesto gatvių – Savanorių prospekte – laukė beveik pusšimtis eksponatų, o jų viduje – įvairios pramogos.

Atsisveikinant su senaisiais ir pasitinkant į miestą atvykstančius naujus bei modernius „Solaris“ troleibusus, beveik ketvirtį amžiaus ištikimai tarnavusios „Škodos“ buvo atiduotos į menininkų rankas. Gatvės meno kūrėjai iš įvairių Lietuvos ir net pasaulio miestų kiekvieną savaitgalį įgyvendindavo unikalias idėjas. Jų dėka į gatves išriedėdavo vis nauji važinėjančios parodos „Atia, senienos. Labas, naujienos!“ eksponatai, nuolat atkreipdavę kauniečių ir miesto svečių žvilgsnius.

„Per tuos metus laiko spalvinami ir miesto gatvėmis riedantys troleibusai iš tikrųjų pagyvino miestą ir jo gatves. Daugeliui kauniečių tai tapo tam tikra miesto identiteto dalimi. O šiandien išrikiuota šita paroda per pusę Savanorių prospekto – tai yra simbolinis atsisveikinimas su senaisiais troleibusais ir naujųjų „Solaris“ pasitikimas“, – sakė Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Visus metus kauniečius ir miesto svečius džiuginę gatvės meno kūriniais virtę troleibusai šį sekmadienį susijungė į didžiulę vientisą galeriją po atviru dangumi. Tai buvo paskutinė proga pamatyti po miestą kursavusios mobilios parodos eksponatus ir šioms nostalgiškoms senienoms paskutinį kartą ištarti „Atia“. Jas į užtarnautą poilsį išleido miestą pasiekę naujieji „Solaris“ troleibusai.

„Šiandien mes tariame „Atia“ iš viso 92 „Škoda“ markės troleibusams. Seniausias iš jų tarnavo nuo 1984 metų. Daugelis pravažiavo apie 2 mln. kilometrų. Kaip transporto priemonė, jie tikrai buvo geri, patikimi, tačiau kaip ir visi daiktai, susidėvėjo ir tiek technine, tiek ir moraline prasme jau tapo nepatrauklūs keleiviams bei problematiški eksploatuojant“, – apie senąją techniką pasakojo bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Troleibusų parodoje, išsirikiavusioje Savanorių prospekto atkarpoje nuo Mituvos gatvės iki P. Lukšio g., buvo galima ne tik pasižvalgyti į piešiniais papuoštas „Škodas“, bet ir sudalyvauti įvairiose veiklose bei gyvai pamatyti, kaip ant troleibuso menininkų rankomis gimsta piešinys.

Tris savo kūrybines idėjas ant troleibusų įgyvendinęs ir dešimtims kitų menininkų talkinęs Karolis Grubis sako iš anksto susitaikęs su mintimi, kad tai tėra laikini gatvės meno kūriniai, kurių ilgainiui nebeliks: „Tai buvo laikinas projektas. Reikia džiaugtis menu, kol jis yra, o toliau belieka prisiminti.“

Teminių troleibusų duris atvėrė ir viduje pramogauti kvietė „Kaunas 2022“, „Kaunas Hockey“, „Kaunas IN“, Kauno valstybinis lėlių teatras, netradicinę treniruotę surengė „6.30“ komanda bei kiti renginio dalyviai.

„Įsitraukimas į projektą buvo didelis – daug menininkų dalyvavo. Kiti net pats prašėsi ir klausė, kaip patekti į tą programą. Piešdavome tik savaitgaliais, kadangi paprastomis dienomis intensyvesnis troleibusų tvarkaraštis ir mažai jų gali išimti iš maršruto. Tad per dvi dienas turėdavome suspėti“, – iki išnaktų trukdavusio darbo ypatumus prisiminė vienas aktyviausių Kauno gatvės menininkų Timotiejus Norvila-Morfai.

Iš viso gatvės meno kūriniais tapo aštuonios dešimtys senųjų „Škodų“. Iki metų pabaigos jas turėtų pakeisti 85 naujieji „Solaris“ troleibusai.

Mūsų svetainė naudoja slapukus (angl. cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais. Jei sutinkate, kad šiems tikslams būtų naudojami slapukai, spauskite „Sutinku" ir toliau naudokitės svetaine.